Vrijwilligersuitje 2016: van permacultuur tot pannenkoek

Rondleiding door Sjef

passiebloem en Hof van Lofuitje 023

De vrijwilligers van de Hof van Lof hadden hun jaarlijkse uitje. Voor mij de eerste keer dat ik meekon. De dag voerde ons naar Zeeland (de plaats net onder Oss, niet de provincie) of om preciezer te zijn naar “Fruithof De Brand”, de tuin en het bedrijf “Fruitz for Life” (gespecialiseerd in het ontwerpen van “eetbar landschap”) van Sjef en Wilma van Dongen. Zij doen aan “permacultuur”. Deze manier van tuinbouw gaat er vanuit dat door de juiste afwisseling, aanvulling en gebruik van planten, namelijk zoals ‘de natuur’ en zelf doet, grond permanent gebruikt kan worden in een biologische sfeer.

Sjef en An Rouw

Sjef en An Rouw

Aan Brand in Zeeland, hebben zij, samen met Sjefs ouders, hun eigen paradijsje gecreëerd. In dit paradijsje, waar voor de diversiteit ook kippen, katten en honden rondlopen, hebben zij een “eetbare tuin” gemaakt, waardoor de familie (vrijwel) geheel zelfvoorzienend leeft. Maar ook in en om huis zijn er aanpassingen gedaan (zo wordt regenwater opgevangen, gefilterd en gebruikt als drink-, was- en afwas water en staan er zonnepanelen en strategisch geplaatste dakramen op het dak).

Na een hartelijk ontvangst werden we rondgeleid door Sjef. Hij liet ons zien dat door het goed combineren van huis, kassen, planten, dieren, vijvers en de natuurlijke elementen (aarde, water, wind en vuur, nu ja… zon) er een tuin is gecreëerd waarin vader en zoon allebei één uur per dag, dus opgeteld ongeveer een dag per week, werken en waar zes personen van leven. Zo staan de druiven tegen de zuidmuur en de perziken aan het water (dat het zonlicht

Rondleiding door Sjef

Rondleiding door Sjef

en zijn warmte spiegelt), zodat er lokaal “Zuid-Frankrijk” als klimaat ontstaat. Ook staan er speciale planten onder de vruchtstruiken, zodat de natuurlijke stoffen in de grond weer worden aangevuld en het onkruid wegblijft.

Rondleiding door Sjef 2

Rondleiding door Sjef 2

Op een terrein staat ook een bijzondere kas, qua vorm vergelijkbaar met een halve voetbal. Via het gebruik van vloeistof, die uitzet als ze warm wordt, in cilinders worden de ramen automatisch geopend. Door de aerodynamische vorm is de kas goed bestand tegen harde wind en vangt optimaal veel zon. Het resultaat: een constante temperatuur én natuurlijke bestuiving door bijen (die door de ‘te openen vlakken’ goed naar binnen kunnen vliegen.

Na de rondleiding krijgen we nog een lekker kopje koffie en een plakje cake. Toen die waren ingetreden, werd het tijd om naar de volgende stop te gaan: De Pannenkoekenbakker. Dat was smullen geblazen! Waar de ene het hield bij een redelijk traditionele pannenkoek (appel met kaneelsuiker), ging de ander de uitdaging aan voor een boerenpannenkoek. Toen de inwendige mens goed verzorgd was, was iedereen moe en voldaan en werd de thuisreis aanvaard.

Het was een mooie, geslaagde dag – mede omdat Franciscus en Clara onverwachts mooi weer hadden laten sturen – en een mooie blijk van waardering van de stichting aan allen die een bijdrage leveren aan de Hof van Lof.

Met hartelijk dank aan “de dames van de organisatie!”,

Broeder Hans-Peter Bartels ofm